Стартирането на нов онлайн магазин може да е лесно, но развитието му до нива, при които да е способен да поддържа работни места и да генерира предвидима в дългосрочен план печалба е свързано с много други предизвикателства.

Онлайн търговията (дори още от преди Covid Kризата) се развива с умопомрачителна скорост.

Днес всеки може да стартира онлайн магазин в рамките на ден. Възможностите са много и разнообразни. И това, разбира се е супер. Конкуренцията се увеличава и от това печелят не само потребителите, но и самия бизнес.

Тази увеличаваща се конкуренция принуждава онлайн магазините да се развиват.

За да бъде обаче един онлайн бизнес успешен в дългосрочен план се изисква много повече. Успешните онлайн търговци използват все повече онлайн канали, за да достигат до потенциалните си клиенти, подобряват продуктовия си асортимент и обслужване, стимулират покупката на пълна цена, като изграждат доверие към своята марка.

Стартирането на нов онлайн магазин може да е лесно, но развитието му до нива, при които да е способен да поддържа работни места и да генерира предвидима в дългосрочен план печалба е свързано с много други предизвикателства.

И те все повече се увеличават. От цената на, привличане на високо таргетиран трафик, разходи за придобиване на нови клиенти (CPA), оперативни дейности и логистика, до необходимостта от внедряване на технологии, които да направят онлайн магазините по бързи, по-красиви, по-удобни и лесени за използване от клиентите.

И, разбира се, когато се справим с всичко това и продажбите вървят добре, това не е гаранция за нищо. Онлайн пазара, не е като физическия, защото е глобален, тоест и конкуренцията е на глобално ниво.

Всичко това означава, че ако се опитваме да решаваме проблемите на онлайн бизнес със скоростта, с която сме го правели при физическите си магазини, може скоро да се озовем на дъното на хранителната верига.

Как да постигнем постоянен и устойчив ръст на онлайн продажбите в дългосрочен план?

Има две много важни неща за всеки бизнес.

Първо – да изгради стратегия за развитие около нуждите и изискванията на своите клиенти.

Клиентът е цар! Клиентът има все по-високи изисквания — от улесняване при намирането и купуването на продукти, до сигурността на личните данни и неприкосновеността на личното му пространство.

С дуги думи, клиентите очакват индивидуално отношение и не ги интересува дали това е лесно или сложно за постигане в онлайн среда.

От друга страна — за всеки бизнес е много важно да създаде бизнес процеси, които са ефективни и ефикасни, тоест да се постигне висока продуктивност на служителите и същевременно да позволяват на бизнеса да расте и то бързо.

Именно тези два проблема всъщност са причината конвенционалнтата търговия да еволюира до своя онлайн вариант.

Разликата между двете — данните.

Планина от информация

Всяко посещение на клиент на даден сайт или онлайн магазин генерира огромно количество данни.

Въпреки сериозните ограничения наложени в полза увеличаване на сигурността на личните данни, възможностите за оптимизиране на стратегиите за стимулиране на онлайн продажбите са колосални.

Много компании успешно създават автоматизирани дигитални стратегии, които се адаптират в реално време към търсене и пазарни колебания. Помагат им бързо да адаптират качество, цени, продуктов асортимент, и да запазят маржовете си високи.

Индивидуализация в мащаб

Да започнем с най-важното — клиентът.

Уникално изживяване при пазаруване за всеки клиент и посетител на онлайн магазина е задължително. Персонализацията във всеки един момент от пътя до покупката, че и след това е критична.

Днес успешните търговци използват автоматирани инструменти интегрирани към онлайн магазините си, които могат да предложат на клиента правилния продукт в точния момент.

Забравете за промоциите и намаленията

Те могат да унищожат маржовете и да обезценят марката ви. Сега можете да достигнете само до клиентите, които наистина търсят и харесват продуктите ви, позволявайки ви да попддържате здравословно ниво на цените си и да оставите конкуренцията ви в недоумение.

Оптимизиране на маркетинг разходите

Отдавна отминаха времената на евтината онлайн реклама.

Сега компаниите планират бизнес моделите си на база показатели като CPA(Cost Per Aquisition) — цена на продобиване на нов клиент и CLV (Customer Lifetime Value) — обща стойност на клиент.

Добрата новина е, че при търговията на дребно, веднъж спечеления клиент може да остане ваш завинаги (ако не се издъните сериозно).

Лошата — много компании са склонни да похарчат повече пари отколкото печелят, когато клиентът закупи за първи път от тях. Така привличат много повече клиенти и генерират огромна възвръщаемост с всяка следваща покупка на тези клиенти.

Истината е, че ако искаме бюджетът ни да има добра ефективност, трябва да имаме лазерна точност при таргетиране на потенциалните ни клиенти.

Такава точност е невъзможно да се постигне с ентусиазъм, трябват технологии.

Автоматизация на рутинните дейности

Ниската продуктивност е слабо място на много компании и е причина за намаляване на конкурентноспоспбността в дългосрочен план.

Ако не съумеем да внедрим правилните софтуерни инструменти (които също така е важно служителите да харесват) и достатъчно ефикасни процеси (които да могат да бъдат скалирани), като в същото време да оставим място (и време) за креативност и изпробване на нови неща, резултатите могат да се окажат по-лоши отколкото сме очаквали.

Високата продуктивност означава да правим повече с по-малко усилия — тя оставя свободно пространство над главата ни, за да може бизнесът да расте.

Ускорено вземане на решения

При толкова много решения, които всеки мениджър или собственик на бизнес трябва да взима ежедневно, често успехът става жертва на недостатъчна информация или време, за да бъде взето правилното информирано решение.

Ако един мениджър може с един поглед да види резултатите от всичките си кампании и канали, без да е необходимо да се губи време в прехвърляне, копиране или агрегиране на информация, той може да придобие много по-ясна представа за динамиката на бинес и за това кое работи и кое — не толкова добре.

Марката е всичко

Колкото и ефективни да са краткосрочните ни усилия, те си остават …краткосрочни.

Марката е това, с което хората ще олицетворяват бизнеса и ще асоциират положителни или отрицателни емоции, след като са пазарували при нас.

Изграждането на на марка, която е разпознаваема отнема много време, да не говорим за средства, само по себе си. Създаването на бранд, който да спечели сърцата на клиентите е нещо много по-трудно и изисква освен дългогодишно постоянство, но и изключителна креативност.

Не, тук нямам предвид дизайна на логото ви, нито този на сайта ви. На клиентите не им пука какви цветове ще изберете за основното меню или бутоните, нито колко пари сте хвърлили в създаването на опаковката или 30 секундния видеоклип, който твърди че сте номер едно.

Клиентите имат нужда от неща като разбиране, честност и лоялност.

Тези неща трудно се предават в търговските взаимоотношения и както споменах по-горе — отнемат време.

Затова, каквато и стратегия да изберем, успоредно с нея е добре да мислим и за това как клиентите възприемат нашата марка.

В заключение

Бъдещето принадлежи на бързите и гъвкави компании, които имат далновидност и стабилност да тестват иновации бързо и при минимален риск, така че да открият по-добра формула за висока удовлетвореност на клиентите си, докато поддържат ниско ниво на разходите си и висока ефикасност на процесите.

А за постигането на тези неща има едно нещо без, което няма как да се справим — технологиите.