Според изследването, проведено от Google, 53% от потребителите решават да напуснат уебсайт, който се зарежда по-дълго от 3 секунди.

Времето за зареждане на вашия уебсайт е много важно. То пряко влияе върху интереса на посетителите към вашия сайт и продукти. Ако искате да реализирате сериозни продажби трябва да имате бърз онлайн магазин.

Според изследването, проведено от Google,

53% от потребителите решават да напуснат уебсайт, който се зарежда по-дълго от 3 секунди.

Това, от друга страна, увеличава степента на отпадане (Bounce Rate) и следователно намалява процента на реализация(CVR).

С други думи, колкото по бавен е онлайн магазинът ви, толкова по-бързо се отегчават потенциалните ви клиенти.

Не звучи добре, нали.

Бавното зареждане на мобилен уебсайт означава намаляване на интереса на потребителите. От друга страна, ако вашия онлайн магазин се зарежда бързо, това има положително влияние върху класирането на вашия домейн в търсещите машини и онлайн продажбите.

Дори скоростта на зареждане да се увеличи само с една секунда на смартфони, това може да намали процента на конверсия с до 20%.

Като се има предвид, че мобилният трафик расте сериозно с всяка изминала година и вече е по-голям то този генериран от десктопи, наличието на бърз мобилен сайт трябва да е първи приоритет за всеки онлайн бизнес.

Image for post
Източник: broadbandsearch.net

И така, потребителите очакват бърз онлайн магазин или уебсайт. В противен случай, можете да загубите тонове трафик и продажби.

Като за начало нека направим измерване.

За да видите скоростта на зареждане на вашия уебсайт, започнете от

PageSpeed ​​Insights

PageSpeed ​​Insights, инструмент предоставен от Google, е най-често използваният метод за измерване на времето за зареждане на даден уебсайт. С него можете да видите скоростта на вашия уебсайт както за настолни, така и за мобилни устройства.

GTmetrix

GTmetrix е друг изключително полезен инструмент. Той работи подобно на PageSpeed ​​Insights. Това, което трябва да направите, е да въведете URL адреса на уебсайта и щракнете върху „Test Your Site“.

1. Избор на правилния хостинг / сървър за по-бърз уебсайт

Изборът на подходящ хостинг и сървър е изключително важен фактор за създаването на бърз онлайн магазин или уебсайт. Той директно влияе върху скоростта на зареждане.

Избягвайте безплатни решения, тъй като те са доста неефективни и бавни, и могат лесно да се претоварят.

Избягвайте споделеният хостинг. Ако онлайн магазинът ви не е хоби а истински бизнес, който поддържа работни места и ви изхранва, споделеният хостинг не е за вас.

За малки и средни онлайн магазини се препоръчва да имат собствен виртуален сървър.

Виртуалните сървъри обикновено са инсталирани на значително по-бързи и надеждни сървъри и инфраструктура. Така само с минаването към такъв тип хостинг, вашия онлайн магазин ще увеличи скоростта на зареждане. Това, често може да има по-голямо значение за SEO оптимизацията на сайта ви, отколкото от останалите фактори взети заедно.

За създаване на наистина бърз онлайн магазин за ентерпрайс сегмента, обикновено се използват хибридни инфраструктурни решения. Представляват комбинация между собствена, наета и облачна инфраструктура.

2. Компресирани изображения = Бърз онлайн магазин

Прекалено големите изображения на вашия уебсайт означават, че ще отнеме много време, докато се заредят. За да повишите скоростта на вашия уебсайт използвайте компресирани изображения и ги мащабирайте за мобилни устройства.

Ако можете да намалите броя изображения на вашия уебсайт, това би било още по-добре, но при онлайн магазините това често може да не е възможно, тъй като именно изображенията продават.

Използвайте формати като PNG и JPG за изображенията на вашия уебсайт. Тези формати позволяват значително рецудиране големината на файла. В същото време не се лишавате от дълбочината на цветовете и качеството на изображенията.

3. Опростен уеб дизайн

Уебсайт, проектиран с ефекти и анимации може да изглежда много впечатляващо. Истината е, че на голяма част от клиентите това дори няма да направи впечатление.

Клиентите идват при вас заради продуките, удобството и бързината при покупка, а не заради дизайна на онлайн магазина ви.

Уеб дизайнът в наши дни е по-скоро средство да разграничим бранда си от конкуренцията. Целта ни в крайна сметка не е да впечатляваме клиентите с технически възможности, а да продаваме продукта или услугата си.

Освен това, по-голямото количество код означава по-тежък и бавен онлайн магазин. Поддържайте уеб дизайна опростен и изчистен, но с вкус и така той ще се зарежда по-бързо на мобилни устройства.

4. Ограничете броя на добавките

Това е точно като в ресторант: колкото повече ястия, толкова по-бавно става сервирането на масата.

Колкото повече добавки има вашия онлайн магазин, толкова по-бавно ще се зарежда.

Приставките са ваши приятели, но както при приятелствата, вие трябва да знаете как да ги подберете добре.

Проучете кои функции са наистина необходими и полезни за клиентите ви и премахнете всичко излишно. Така ще оптимизирате вашия нов, съвременен и бърз онлайн магазин.

5. Използвайте CDN (Content Delivery Network)

Вашият сървър може да е отличен, но никога не е добра идея той да е единствен. Ако го натоварите с целия тряфик на вашия онлайн магазин, слагате всички яйца в една кошница.

Ако един ден настъпи пик на трафика, всички потребители ще изпращат заявки до един и същи сървър. Това може да причини претоварване и забавяне.

CDN (Мрежата за разпространение на съдържание) съхранява копия на вашите данни (онлайн магазин), като увеличава сървърните ресурси, с които разполагате.

По този начин, всяка заявка ще бъде направена до сървъра, който е най-близо до потребителя. В обратния случай ще бъде направена до един единствен сървър (който може да е далеч географски).

Това е особено важно ако продавате на голям пазар или в няколко държави.